Db-drag - A hanghullámok lovasai

Bődületes hangerő , félelmetes teljesítmények. Sokak szerint ez az igazi autó Hi-Fi . Sokak szerint ez már agyamentség. Lehet szeretni , útálni , közömbös azonban senki nem lehet.

Világszerte egyre-másra rendezik a Db-drag , magyarul hangnyomás versenyeket. Általában két kategória van : hangnyomás és megszólalás.

Erősítő 2Erősítő 1

Hangnyomás :

Itt nem az számít , mi szól , hogy szól , csak az , hogy milyen hangosan. Az autók általában tele vannak erősítőkkel és mélynyomó hangszórókkal.

Erősítő 3

Azonban nem elég csak a wattokra figyelni. Be lehet építeni akár 1000 wattot is úgy , hogy a 300 wattos kategóriában sem rúghat labdába. Itt már fontos szerepet játszik a fizika is. E nélkül el sem lehet kezdeni a versenyt. Pontosan ismerni kell az autó belsejét is. Honnan veri vissza , hol nyeli el , hol torzítja a hanghullámokat , hisz Db-ket lehet nyerni az autó önrezonanciájával is , ha ki van használva.

Woofer

Ki kell számítani , hogy melyik hangszóróból mennyi utat , mennyi idő alatt tesz meg a hang a mikrofonig és milyen fázisban szólnak a hangszórók. Szinte biztos , hogy korrigálni kell a jeleket. Némelyiket késleltetni kell , némelyik jel fázisát meg kell fordítani. Nagyon fontos , hogy mindegyik hangszóróból egyszerre , ugyanolyan fázisban érkezzen a hanghullám a mérő- mikrofonra . Ha valaki belekezd , sok pénze és sok szabadideje nem marad.

Megszólalás :

Erősítő 4

Ez már egy más kategória. Itt az a fontos , hogy teljesen lineáris legyen az átvitel. Persze az sem elhanyagolható , hogy mindezt mekkora hangerőn teszi. Itt előtérbe kerülnek a különböző hangelnyelő , hang visszaverő anyagok is. Pontosan fel kell térképezni az autó belsejét , hol , mennyire torzítja , vagy nyeli el a hangot.

Ezeket figyelebómbe kell venni , már a tervezés időszakában. Pontosan ismerni kell a beszerelendő készülékek adatait is. Már szinte minden esetben egy CD a műsorszolgáltató. Ezt követi egy pár equalizátor , ilyen-olyan korrigátor , majd a teljesítmény-erősítők. Köztük pár km kábel , RCA , optikai , táp vegyesen.

AkkuSet

A legutolsó , egyben a legfontosabb összetevő a lánc végén van : A HANGSZÓRÓ. Ebből is mindjárt többféle : mélynyomó , középmély , csipogó ...

Miután mindent beszereltünk , jöhet a bekapcsolás. Ilyenkor szokott az ember elszörnyülködni , hogy ennyi pénzért , ennyi munka után , hogy tud valami ilyen szarul szólni ?!

Keresztváltó

ElosztóPersze , hisz most jön a neheze. Addig kell tekergetni a potikat , csiszolgatni a falakat , míg minden olyan lesz , amilyennek kell lennie.

Bármelyikbe is szeretne belekezdeni rengeteg türelemre lesz szüksége.Szakembereink készségesen állnak rendelkezésére komplett beépítéstől elkezdve a szaktanácsadig.