A kódos rádiókról bővebben

Renget féle kódos rádió van a piacon. A gyártók minden esetben feltüntetik a készüléken , ha kódos. Ha a következő szavak szerepelnek valahol a rádión , biztos , hogy kódos : CODE , CODE PROTECTED , SECURITY CODE , CAST .

Maga a kódszám beadása rengeteg féle módon lehetséges. Néha a megfelelő számjegyű gombot kell csak megnyomni (CLARION , HONDA) , néha helyiértékenként kell felfele , vagy lefele léptetni a számot (BLAUPUNKT , PHILIPS). Néha a számot elfogadtatni sem egyszerű. Mindenféle trükköt kitalálnak a gyártók , hogy minél biztosabbá tegyék a készüléket.


Blaupunkt Card radio A BLAUPUNKT , eddig egyedülállóan kitalálta az úgynevezett 'KEYCARD' készülékeket. Az első időkben egy analóg kártyát kellett bedugni a rádió elején lévő résbe. Ha a saját kártyáját tették be , elindult a készülék. Rossz kártya esetén CARD ERROR volt a válasz.Ebben a kártyában egy gőzölögtetett ellenállás-hálózat van. A készülék ezeket az ellenállás-értékeket mérte.Gyakorltilag végtelen variációja van a kártyáknak. 

Analóg kártyaanalóg kártya A működésből kifolyólag azonban fennáll egy nagy hibaforrás : a kártya. Érintkezői oxidálódnak , kopnak , sőt , a belső ellenállások megváltoztatják az értéküket. Ha egy reggel nem indul a rádió , lehet , hogy csak meg kell újra tanítani a készüléknek a kártyát.

Digitális kártyadigitális kártya Hogy kirekessze ezt a hibát , a BLAUPUNKT új készülékei már aktív kártyával működnek. Ez a kártya úgy néz ki , mint egy telefonkártya. Mégis mindenkit óva intünk attól , hogy telefon , vagy GSM kártyával kísérletezzen egy ilyen készüléknél , hisz gyorsan tönkre lehet tenni.

Ezekben a kódkártyákban egy kis processzoros rendszer van , ez kommunikál a rádióval. Itt is van lehetőség , hogy új kártyát taníttassunk meg a készülékkel.

Ezeket a tanításokat szervizünkben el tudjuk végezni !

Sokáig úgy hitték , ha egy rádió kódos , azt nem fogják úgysem ellopni. Nálunk sajnos ez nem jött be. A tolvajoknak fogalmuk sem volt (néha most sincs) , mi is az a kód.Csak azt nézték , milyen klassz kis rádió.

Jó , ha autó vásárlásakor ellenőrzi az autó-rádiót is. Rengeteg kódos készüléket szereltetnek be , hisz egy drága , szép rádió az autó értékét is növeli. Szerencsés esetben az első akkumulátor-cseréig működik a készülék. Ilyenkor meglepetésként éri a tulajdonost , hogy a rádió nem működik , csak ilyen érdekes szövegek jelennek meg a kijelzőn : CODE , SAFE , WAIT , ERR . Ekkor általában mindenki elkezdi nyomkodni a gombokat , hátha elindul. Nem fog. Csak azt érik el , hogy teljesen letilt a rádió , néha a kijelzés is megszűnik.

Az elmúlt években csak úgy áramlott be a rengeteg svájci , német , olasz autó hazánkba. Ezekben szinte minden esetben kódos készülék volt. Mostanában esedékes az akkumulátor csere , így lehet készülni a meglepetésre. Ha van is szervizkönyve az autónak , a lehető legritkább esetben van benne a rádiónak az úgynevezett kódkártyája. Ezen a kártyán nyomtatva fel van tünttve a rádió tipusa , szériaszáma , kódszáma. Minden kódos készülékhez adnak ilyen kártyát !

Az ember minden igyekezete ellenére is előfordulhat , hogy segítségre szorul. Ha elfelejtette , vagy elvesztette a készülék kódszámát , kódkártyáját , mi tudunk segíteni.