MP3 az autóban

Egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy az autónkban is hallgathassuk az otthon már megszokott módon MP3-ba tömörített zenéinket.Sok készülék-gyártó felismerte már ezt az igényt és egyre-másra jelentetik meg készülékeiket, amik már kezelik ezt a formátumot is.Jelen cikkünkben ezt atémát járjuk körül,felvázolva az egyes gyártók készülékeit és használatukat.

Minden készülékben közös, hogy hardveresen játsszák le az MP3-at.Ez azt jelenti, hogy egy cél-áramkörön keresztül vezetik a digitális jelet.Ebből az áramkörből már analóg audió jel jön ki.A dekódolás folyamatosan, valós időben játszódik le, egy átmeneti memórián keresztül. Ez a memória a CD—s készülékeknél egyben a rázkódás-védelmet is megoldja. Ezért lehet a leírásban olvasni, hogy Audió CD-nél a rázkódás-védelem 40sec, MP3-nál 120sec.

DENSION MP3 lejátszó :

E készülék lelke egy merevlemezes lejátszó egység. Három változatban kapható :

1:DMP3-A – önálló lejátszó saját kijelzővel. Használható autóban és a lakásban is.

2:DH-101,DH-102 – Szabványos autórádió méretű készülék, kifejezetten autós használatra.Egy kompakt lejátszót lehet beledugni, amiben egy 20GByte-os merevlemez van. A készülék tartalmaz egy RDS rádiót is.A kompakt lejátszó bizonyos korlátozásokkal otthon is használható.

3:DH-201,DH-202 – Ez szintén szabványos méretű készülék, de a kompakt lejátszó helyett egy CD-t tartalmaz, amiben Audió lemezeket játszhatunk le. Ez a készülék teljes funkcionalitással vezérli a DMP3-A készüléket, tehát e mellé ezt is meg kell venni.

E készüléke hatalmas előnye, hogy óriási mennyiségű zenét vihetünk magunkkal. Ez egyben természetesen a kezelhetőséget is rontja. Ezt kiküszöbölendő egy csomó egyedi, más gyártónál nem alkalmazott üzemmódokkal rendelkezik, pl. A MyRadio funkció. Egy ilyen funkcióba akár az összes zenénket betehetjük, elindítva a lejátszást véletlen szerűen szólaltatja meg MP3-ainkat. Természetesen, ha van kedvenc számunk, akkor beállítható, hogy nagyobb eséllyel szólaljon meg, mint a többi.

Egyéb, CD-s megoldások:

A legtöbb gyártó megmaradt a bevált Rádió-CD párosításnál, csak felvértezték készülékeiket az MP3-as lemezek kezelésével és megszólaltatásával.

Ennem a megoldásnak az előnye, hogy ha CD-nként válogattuk össze kedvenc zenéinket pl. Műfaj szerint, csak ki kell cserélni a CD-t és kész. Hátrányuk, hogy nehezen kezelik a könyvtárokat, gyakran az összes file-t beolvassák listájukba. Ebből elég nehezen lehet kiválasztani a kedvencünket, ha ez a listában pl. Az 53. helyen áll.

Hordozható készülékek csatlakoztatása :

Gyakori, hogy már van a tulajdonunkban egy hordozható CD-MP3 lejátszó és ennek a jelét szeretnénk bevezetni meglévő rádiónkba. Ennek több megoldása is van.

1:Adapter kazetta: ez egy speciális kazetta, amibe egy magnó fejet építette, ugyan ojat, mint ami a mechanikában is va. Lóg belőle egy drót, ennek a csatlakozóját kell bedugni a készülékbe , és már szól is. Előnye, hogy egyszerűen használható, hátránya, hogy csak a magnó minőségével fog szólni.

2:FM-Modulátor: Ez egy olyan berendezés, ami egy rádió állomást szimulál a készülékünk felé. Csak be kell programozni kedvenc adóink mellé és már szól is. Előnye, hogy nem kell vesződni adapterrel, lódó vezetékekkel, hátránya, hogy rádió minőségben hallgathatjuk csak a műsort.

3:CDCH-emulátor: Ez a berendezés elhiteti magáról, hogy ő egy CD-tár, így a fejegység CD-tár csatlakozójának audió bemenetét lehet használni. Előnye a készüléknek, hogy itt már CD minőségben tudjuk hallgatni zenéinket.

4:RCA bemenet kiépítése: Ennél a megoldásnál szervizünkben megoldjuk, hogy a készülék tudja fogadni a lejátszó jelét. Nem azt a megoldást kínáljuk, amivel már találkoztonk, nevezetesen egy lyuk az előlapra, bele egy csati és kész. Ritka kivételtől eltekintve esztétikailag borzalmas megoldás, használatával visszajutottunk a lengedező vezetékhez. Mi keresünk egy olyan kapcsoló feszültséget a készülékben , amit fel lehet használni – pl AM rádiót már ritkán hallgatunk – és hangtecnikailag korrekten vezetjük be a jelet.Előnye, hogy a CD minőség megmarad, hátránya, hogy garanciális készülékbél a beavatkozással a garancia elvész.